17 λόγοι για να αισθάνεστε πάντα πεινασμένοι
Η πείνα είναι ο τρόπος του σώματος να λέει σε ένα άτομο ότι χρειάζεται φαγητό. Αφού τρώει αρκετό φαγητό, η πείνα συνήθως προσωρινά πηγαίνει μακριά.
Μερικές φορές, ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται σαν να πεινάει όλη την ώρα. Μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν αισθάνονται γεμάτοι μετά το φαγητό, ή ότι η επιθυμία να φάει συνεχίζεται καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την πείνα τους κάνοντας αλλαγές διατροφής ή τρόπου ζωής. Ωστόσο, η σταθερή πείνα μπορεί επίσης να αποτελέσει σημάδι ορισμένων ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να χρειαστούν θεραπεία.
Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε 17 πιθανές αιτίες να πεινάμε όλη την ώρα.
1. δίαιτα
Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια δίαιτα περιορισμένη θερμίδων μπορεί να αισθάνονται πείνα όλος ο χρόνος ή πολλές φορές. Η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από ό, τι τα εγκαύματα του σώματος μπορεί να προκαλέσει το σώμα να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη.
Ορισμένοι αναφέρονται στο γκρελίνη ως “ορμόνη πείνας” επειδή το στομάχι το απελευθερώνει όταν το σώμα χρειάζεται περισσότερα τρόφιμα.
Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γκρελίνης και να προκαλέσει πείνα, ακόμη και αφού ένα άτομο μόλις φάει.
2. Διατροφή υψηλής ζάχαρης
Πολλά προϊόντα διατροφής και ποτά έχουν προσθέσει ζάχαρη και μπορεί να αυξήσει την όρεξη ενός ατόμου.
Μια ανασκόπηση του 2015 υποδηλώνει ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης, ιδιαίτερα της φρουκτόζης, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη. Μια δίαιτα υψηλής φρουκτόζης μπορεί να προκαλέσει το σώμα να παράγει περισσότερη γκρελίνη και να επηρεάσει τη δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου για να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται λιγότερο γεμάτο.
Η έρευνα από το 2017 διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση συμπληρώματος φρουκτόζης αύξησε το ποσοστό του στομάχου που αδειάζει στους συμμετέχοντες στη μελέτη.
3. Διατροφή χαμηλής πρωτεΐνης
Ορισμένες έρευνες πρότειναν ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αισθάνεται λιγότερο πεινασμένο. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 από την Κίνα διερεύνησε την επίδραση μιας δίαιτας υψηλής πρωτεΐνης σε 156 εφήβους με παχυσαρκία.
Οι ερευνητές τυχαιοποίησαν τους συμμετέχοντες να τρώνε είτε ένα πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είτε χαμηλό πρωτεΐνη κάθε μέρα για 3 μήνες. Και τα δύο πρωινά είχαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με το πρωινό χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, ένα πρωινό υψηλής πρωτεΐνης μείωσε το μεσημεριανό γεύμα και αυξημένη απώλεια βάρους και πληρότητα στους συμμετέχοντες.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το συμβούλιο τροφίμων και διατροφής συνιστούν ότι τα ενήλικα αρσενικά καταναλώνουν 56 γραμμάρια (g) πρωτεΐνης ανά ημέρα και ενήλικες γυναίκες καταναλώνουν 46 g.
Τρώγοντας κάποια πρωτεΐνη με κάθε γεύμα ή σνακ, και όχι όλα ταυτόχρονα, μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η όρεξη σταθερή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.
4. Η αφυδάτωση
Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αισθάνεται γεμάτο.
Για παράδειγμα, μία μελέτη του 2014 διερεύνησε την επίδραση της υπερβολικής πρόσληψης νερού σε γυναίκες που ήταν υπέρβαροι.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να πίνουν 0,5 λίτρα νερού 30 λεπτά πριν τρώνε πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο κάθε μέρα. Μετά από 8 εβδομάδες, οι γυναίκες είχαν χάσει βάρος και ανέφεραν ότι είχαν μειωμένη όρεξη.
5. δίαιτα χαμηλής ίνας
καθώς και να είναι σημαντική για την υγιή πέψη και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, οι διατροφικές ίνες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στον έλεγχο της πείνας.
Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν συμπλήρωμα ινών Psyllium παρουσίασαν λιγότερη πείνα μεταξύ των γευμάτων από εκείνους που πήραν ένα εικονικό φάρμακο.
Μια άλλη μελέτη από το 2015 ανέφερε παρόμοια ευρήματα σε άτομα που έλαβαν συμπλήρωμα ινών μαλτοδεξτρίνης.
Το συμβούλιο τροφίμων και διατροφής συνιστούν ότι:
- Τα αρσενικά ηλικίας 19-50 ετών τρώνε 38 g ινών ημερησίως
- θηλυκά ηλικίας 19-50 ετών Τρώτε 25 g ινστιβάλ ημερησίως
6. Διαταραχή του ύπνου
Δεν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο της φυσικής ορμονικής ισορροπίας του σώματος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της πείνας σε μερικούς ανθρώπους.
Η έρευνα έχει συνδέσει τη διαταραχή του ύπνου με μια σειρά από συνθήκες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Μια μικρή μελέτη από το 2016 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που περιορίζουν τον ύπνο τους είχαν υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης και έτρωγαν περισσότερο από εκείνους που κοιμήθηκαν κανονικά.
7. πλήξη
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να συγχέουν την πλήξη με πείνα, προκαλώντας τους να τρώνε περισσότερο.
Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι το συναίσθημα βαρετό μπορεί να ζητήσει από ένα άτομο να αναζητήσει ανταμείβοντας συμπεριφορά, όπως το φαγητό.
8. δίαιτα υψηλής άλατος
Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA), ο μέσος άνθρωπος στις Η.Π.Α. τρώει περισσότερα από 3.400 χιλιοστόγραμμα (mg) ημερησίως νατρίου, τα περισσότερα από που προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα.
Το AHA συνιστούν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από 2.300 mg νατρίου την ημέρα, αλλά ιδανικά, οι περισσότεροι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν να καταναλώνουν κάτω από 1.500 mg ημερησίως.
Ωστόσο, τα αλμυρά τρόφιμα μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο από την υγεία της καρδιάς. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η υψηλή κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει ένα άτομο να φάει περισσότερο.
Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 που αφορούσε 48 υγιείς ενήλικες διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν ένα γεύμα υψηλού άλατος έφαγαν περισσότερα τρόφιμα από εκείνους που είχαν γεύμα χαμηλής άλατος.
9. Εμμηνόπαυση
Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα θηλυκά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους όταν περνούν από την εμμηνόπαυση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017, η μείωση των ορμονών οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της όρεξης.
10. Τα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό και τα σήματα πείνας του σώματος. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και κορτικοστεροειδή μπορεί να προκαλέσουν ένα άτομο να αισθάνεται πιο πεινασμένο από το κανονικό.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση βάρους μετά τη λήψη ενός νέου φαρμάκου μπορεί να επιθυμούν να μιλήσουν με το γιατρό τους. Μπορούν να συμβουλεύουν για τις στρατηγικές αντιμετώπισης ή ενδέχεται να προτείνουν να αλλάξετε τη δοσολογία ή να μεταβείτε σε ένα εναλλακτικό φάρμακο.
Η ξαφνική απόσυρση μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, οπότε είναι σημαντικό να συζητήσουμε πρώτα τη διακοπή ενός φαρμάκου με έναν γιατρό.
11. Η αντίσταση της λεπτίνης
Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη που λέει στον εγκέφαλο όταν το στομάχι είναι γεμάτο. Τα επίπεδα της λεπτίνης αυξάνονται συνήθως αφού ένα άτομο τρώει ένα γεύμα.
Η αντίσταση της λεπτίνης είναι μια κατάσταση στην οποία το σώμα δεν ανταποκρίνεται σωστά στην λεπτίνη. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο που δεν αισθάνεται γεμάτο μετά το φαγητό. Πολλά άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκοι αναπτύσσουν αντίσταση λεπτίνης, γεγονός που μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται πεινασμένοι πιο συχνά.
12. Το άγχος
έχει επίσης συνδέσει το συναισθηματικό στρες με τα προβλήματα με τον έλεγχο της όρεξης. Μία μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άγχος λόγω συζυγικών ζητημάτων είχαν υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης και δίαιτα φτωχότερης ποιότητας από αυτά σε πιο σταθερούς γάμους.
13. Τεχνητά γλυκαντικά
Οι κατασκευαστές προσθέτουν τεχνητά γλυκαντικά σε μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των σόδας διατροφής και των τροφίμων χωρίς ζάχαρη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Η χρήση αυτών των υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης ενός ατόμου.
Ωστόσο, μερικές μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξήσουν την όρεξη. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα γλυκαντική με sucralose, ένα δημοφιλές τεχνητό γλυκαντικό, προωθούσε την πείνα σε μύγες φρούτων.
14. Κατανάλωση αλκοόλ
Τα αλκοολούχα ποτά που μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται πεινασμένο.
Η έρευνα από το 2017 υποδηλώνει ότι η σχέση μεταξύ αλκοόλ και υπερκατανάλωσης μπορεί να οφείλεται στο αποτέλεσμα που έχει το αλκοόλ στα σήματα πείνας στον εγκέφαλο.
Σε μια μελέτη του 2015 που αφορούσε 35 γυναίκες, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν από ένα γεύμα έκανε τους συμμετέχοντες πιο ευαίσθητους στα αρώματα τροφίμων και τα προκάλεσαν να τρώνε περισσότερα.
15. Το θηλασμό
Οι γυναίκες που θηλάζουν απαιτούν επιπλέον θερμίδες για να παράγουν γάλα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της όρεξής τους.
Το αμερικανικό κολλέγιο μαιευτήρων και γυναικολόγων συνιστούν ότι οι γυναίκες που θηλάζουν καταναλώνουν επιπλέον 450-500 θερμίδες την ημέρα.
16. Ο υπερβολικός θυρεοειδής
Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό και πώς το σώμα χρησιμοποιεί ενέργεια.
Ένας υπερβολικός θυρεοειδής ή υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πείνας.
Άλλα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ένας πρησμένος λαιμός
- απώλεια βάρους
- αίσθημα ζεστού
- < Η ευερεθιστότητα, η νευρικότητα και οι μεταβολές της διάθεσης
- Η υπερδραστηριότητα
- πιο συχνή ούρηση
Ένας γιατρός μπορεί συνήθως να διαγνώσει τον υπερθυρεοειδισμό με φυσική εξέταση και αίμα δοκιμή. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν φάρμακα, θεραπεία με ραδιόφωνο και χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς.
17. Διαβήτης τύπου 2
Η επίμονη πείνα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα διαβήτη τύπου 2. Χωρίς θεραπεία, ο διαβήτης προκαλεί τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα αντί να μπαίνει σε κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Αυτό μπορεί να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται κουρασμένο και πεινασμένο.
Άλλα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να περιλαμβάνουν:
- Αυξημένη δίψα
- Πιο συχνή ούρηση
- Προβλήματα όρασης
- Η πιο αργή επούλωση των περικοπών και των τραυμάτων
- Ανεξάμισμένη απώλεια βάρους
Τα άτομα με συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 πρέπει να δουν έναν γιατρό για αξιολόγηση. Ένας γιατρός μπορεί συχνά να διαγνώσει τον διαβήτη με μια απλή εξέταση αίματος. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν τα φάρμακα και τις αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής.
Περίληψη
Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται πεινασμένο όλη την ώρα για διάφορους λόγους. Μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν αυτή την πείνα κάνοντας διατροφικές αλλαγές όπως:
- συμπεριλαμβανομένων περισσότερων πρωτεϊνών και ινών
- Περισσότερο νερό
- Περιορισμός επεξεργασμένων ή τηγανισμένων τροφίμων
- Κατανάλωση λιγότερο αλκοόλ
Η αυξημένη πείνα μπορεί να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων. Ωστόσο, μπορεί επίσης να υποδεικνύει μια κατάσταση υγείας, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, το άγχος ή ο διαβήτης τύπου 2.
Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σταθερά συναισθήματα πείνας ή ανεξήγητη απώλεια βάρους μπορεί να επιθυμούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να δουν έναν γιατρό. p>
- Διατροφή / δίαιτα
- Παχυσαρκία / απώλεια βάρους / γυμναστήριο
- Διαταραχές ύπνου / αϋπνία